Här följer lite underhållande historik & kuriosa om klockor:

I dagens samhälle styrs vi enormt mycket klockan, och tiden. Det sägs att det är tiden som ger oss en regelbunden vardag. Tiden flyger iväg, vi blir stressade och kan till och med bli sjuka p.g.a. tiden. Men det är inte bara i dagens samhälle vi använder oss utav klockan.

Redan 3500 år f.Kr uppfann egyptierna soluret, för att hålla koll på tiden. Soluret blev historiens första klocka och fungerade på följande vis, man satte en pinne i marken, runt om pinnen lade man stenar. När solens ljus reflekterade på pinnen bildades en skugga. Och på så sätt kunde man läsa av tiden. Amenemhets sägs ha uppfunnit vattenuret, eller den så kallade klepsydran.
Vad man däremot vet med säkerhet är att det äldsta bevarade soluret är från 1400 talet, f.Kr.
De första mekaniska uren utvecklades vid 900-talets slut. Det äldsta uret som finns bevarat är dock från 1300-talet och drevs av ett lod, hängande i ett snöre, och hade kuggdrev och tandade hjul.

Detta kallas spindelgång.
Det första, precisa pendeluret, uppfanns 1583 av italienaren Galileo Galilei. Han upptäckte att en pendels svängning inte varierar med svängningens storlek, utan med pendelns längd. En 99 centimeter lång pendels svängning varar i en sekund. I och med denna uppfinning var grunden för pendeln lagd.
Sanduret, även kallat timglaset, sägs ha uppfunnits nära Kristi födelse men tycks inte ha kommit i användning förrän vid 1300 talets mitt. Det var främst avsett för kortare tidtagning, en timme, en halvtimme, en kvart osv.
Det första bärbara uret anses ha uppfunnits av Peter Heinlein (1480-1542) från Nürnberg. Till en början var de bärbara uren trumformade, ibland kunde de även vara klotrunda och urtavlan skyddades av ett lock. Vid 1580 blev det allt vanligare att tillverka klockor i brons, mässing och ädla metaller, samtidigt som uren blev ovala till formen. Det blev också populärt att ha klockor formade till böcker, hundar, fåglar och kors. Glas över urtavlan kom dock inte förrän 1800 talets början.
Det var också här, vid 1800 talets början, som man införde engelsmannen Hooks uppfinning, minut och sekundvisare på de flesta klockor. Uppfinningen gjorde att klockan nu mätte människans tid i minuter och sekunder, istället för timmar och dagar.
Klockan fortsatte att utvecklas och 1930 kom den första formen av ett digitalt ur. Istället för en urtavla med visare hade detta ur som små fönster, och bakom dem rörde sig skivor med siffror. Siffrorna på skivorna visade timmar, minuter och på en del även sekunder.

Konstruktionen på denna nya sorts klocka var dock inte särskilt bra. Skivorna hakade upp sig lätt, och var väldigt högljudda.
Vid 1953 hade man utvecklat det digitala uret, men inte heller detta fungerade korrekt och det dröjde fram till 1975 innan man fick rätsida på hur uren skulle konstrueras för att fungera perfekt.
Uren fick då en flytande kristalldisplay, som fungerar på följande vis: Teknikerna man använder sig utav är halvledartekniken och mikroelektroniken. Och för ett digitalt ur krävs två saker, en elektronisk svängningskrets med ett räkneverk och givetvis en display. Den elektroniska svängningskretsen styrs av en liten kvartskristall, som har ett mycket exakt definierat och konstant svängningstal. Det kan röra sig om flera miljoner svängningar per sekund. Till denna krets är där en annan krets kopplad. Denna krets tar ner de mycket höga svängningstalen till mera hanterliga värden, som det följande räkneverket kan ta hand om. Det är alltså där omvandlingen till sekunder, minuter och timmar sker. Från räkneverket sänds elektroniska impulser till displayen. Det består av flytande kristaller, som lyser upp då de träffas av impulserna från räkneverket.

Som ni ser har klockan haft en enorm utveckling. Det är ju bara att jämföra egyptiernas uppfinning, soluret, med dagens högteknologiska klockor som är ljusdrivna (laddas av dagsljus, solljus eller lampa) och kineticklockor som drivs av rörelseenergi och dessutom har inbyggt minne. Detta betyder att det finns ett litet datachip inbyggt som tar hand om all överbliven energi som alstras och släpper ut lika mycket energi som den tar in.

Antikt: klockor
Golvuret uppfanns i England på 1600-talet och blev under 1700- och 1800-talen en stor tillverkningsvara i trakten kring Mora. På grund av golvurets skrymmande storlek kan man i dag fynda vackra golvur på auktioner och i antikhandeln. Och för den som inte har plats finns mindre vägg- eller bordsur som fortfarande håller tiden. Säg moraklocka och de flesta svenskar får genast en inre bild av ett golvur med rokokosvängt fodral, kanske kurbitsmålat och försett med årtal. För väldigt många av oss är ordet moraklocka synonymt med ordet golvur. Men långt ifrån alla golvur är moraklockor. Golvuret började tillverkas i England redan på 1600-talet och slog igenom i Sverige under 1700-talet. I trakten kring Mora i Dalarna blev produktionen stor och många fattiga människor livnärde sig på att tillverka urverk som sedan såldes vidare över hela landet av kringresande försäljare. Många av moraklockornas fodral tillverkades också av hantverkare i trakten, men långt ifrån alla. Ofta beställdes fodralet av en lokal snickare på platsen där uret hamnade, vilket gör att en moraklocka faktiskt kan se ut på väldigt många olika sätt. Just på det här viset är det nästan alltid, urverket har tillverkats av en urmakare och fodralet av en snickare. Och medan urverket ofta signerats brukar fodralen - trots sitt fina hantverk - ha lämnats utan signatur.

Kolla urverket
För att klockan korrekt ska kallas moraklocka är det alltså inte fodralet, utan urverket, som ska komma från Moratrakten.
- Ofta tillverkades fodralen i en lantlig rokokostil. Även långt in på 1800-talet dröjde sig rokokostilen kvar på den svenska landsbygden, säger Bertil Svensson, antikhandlare och expert på klockor. Moraklockorna var inga högreståndsprylar, men vissa fick riktigt vackert kurbitsmålade fodral som var dyra redan då. I gott skick och med originalmålningen kvar kan ett sådant ur kosta uppemot 100 000 kronor på kvalitetsauktionerna i dag. De flesta moraklockorna dock enfärgade eller med enklare målningar och kostar betydligt mindre i antikhandeln. Ett vanligt vitmålat golvur kan man få för ett par tusen kronor.

Amerikansk konkurrens
Golvur tillverkades inte bara i Mora, utan även på flera andra håll i landet. I Stjärnsund i Dalarna tillverkades ur från tidigt 1700-tal, i Eskilstuna, Jönköping och på många andra orter fanns urmakare. Många av de allra skickligaste urmakarna hamnade dock i Stockholm. Och det var inte bara golvur som tillverkades. Vackra förgyllda väggpendyler blev moderna i högreståndsmiljöer vid mitten av 1700-talet. Fodralen snidades i trä med vackra rokokoformer och förgylldes och betingar i dag höga priser på auktioner. Likaså gustavianska väggur i hög kvalitet. Vid mitten av 1800-talet började maskintillverkade klockor från USA och Tyskland att importeras till Sverige. De amerikanska klockorna brukar kallas just "Amerikaur", "farmarklockor" eller "sillalåda" eftersom de ofta har en rektangulär form, med en målning på glaset för pendeln. Andra typiska amerikanska klockor har ett åttkantigt träfodral. Även från Tyskland importerades klockor från mitten av 1800-talet. I Schwarzwaldtrakten fanns en hantverksmässig urverkstillverkning liknande vår i Mora. Där tillverkades så kallade Schwarzwaldur som oftast var ett slags väggur i trä med luckor på sidorna som man kan öppna. Schwarzwalduren känns igen på luckornas gångjärn i metalltråd och att de "plåtar" som sitter mellan urverkets kugghjul är tillverkades i trä i stället för metall.

Förgyllda pendyler
Från Tyskland kom också maskintillverkade klockor. En av de större tillverkarna hette Junghans och tillverkade både bordsur och väggur. Några av de allra vanligaste uren man stöter på ute i antikhandeln är dock varken masstillverkade Amerikaur eller tyska klockor, utan förgyllda väggpendyler i stilkopior från 1930-, 40- och 50-talen. Förgyllda väggpendyler i rokokostil eller gustaviansk stil blev åter populära då. Dessa är fortfarande ganska uppskattade och brukar kosta mellan 500 och 1 500 kronor.

Categories
Customer's Area