Ordlista för klockor

 

Analogt ur — Klocka med urtavla och visare. Termen har tillkommit för att skilja traditionella klockor från andra, exempelvis digitalklockor.

 

Antimagnetiskt klocka — En klocka vars delar är skyddade mot magnetism, utom den allra kraftigaste. Quartzur påverkas normalt inte av magnetism.

 

Applicerade siffror — Upphöjda tecken fastsatta på klockans urtavla.

 

Arabiska siffror — Västvärldens vanliga siffror 0-9, kommer från början från Indien och togs till Europa av araberna på 900-talet e.kr. och används idag på de flesta klockor.

 

Art Deco — Designstil på 1920-30-talet, som går igen i många av dagens klockor.

 

Automatiskt urverk — Mekaniskt urverk där en rotor drar upp en drivfjäder med hjälp av armens rörelser. Uppfinnaren var Abraham-Lois Perrelet (1729-1826). Ett klockgeni som tillverkade sina sista klockor vid 96 års! ålder. Breguet, förfinade denna uppfinning med start ca. 1771

 

Avvikelse — Skillnad från den exakta tiden på en klocka.

 

Axel — Den axel som förbinder kronan på utsidan med uppdragningsmekanismen i klockorna.

 

Baguette — Rektangulärt verk som är minst tre gånger så långt som brett. Vanligt bland Art Deco-klockor.

 

Bandstift — Fjädrande stift som förankrar armbandet vid boetten på en klocka.

 

Boett — Höljet i vilket urverk, urtavla och verk är monterat på klockor.

 

Doktorsklocka — Klockor med dubbel urtavla.

 

Dykarur — Klockor med tät boett och skruvad krona, skall tåla tryck på minst 20 atmosfärer (Tjugo gånger lufttrycket vid havsnivå, 200 meter är beteckningen som används).

 

Evighetskalender — Mekanism som automatiskt korrigerar för långa och korta månader och skottår. Finns på en del av våra klockor.

 

Juveler — Används som lager i mekaniska klockor. Är vanligen numer av Aluminiumoxid dvs. konstgjorda safirer eller rubiner.

 

Kronograf — Klockor som är försedda med stoppur för tidtagning i kortare intervaller.

 

Kronometer — Klockor som genomgått precisions och tålighetstester vid officiellt institut.

 

Månfasur — Visar månens faser genom 29,5 dagar. Korrigering för ca 45 min extra/månad förekommer på vissa klockor.

 

Skelettur — Tillverkaren har vanligtvis tagit bort urtavlan på dessa klockor och ersatt bakplattan med ett glas. Urverket är alltså dekorationen. Man har, antingen manuellt eller med maskin, filat bort allt material som inte är nödvändigt av hållfasthetsskäl och filat om konturerna så det ser ut som ett skelett helt enkelt.
I regel kan man säga att de klockor som inte har några helt kantiga hörn är maskingjorda, då de inte blivit filade med en platt fil utan frästa.

 

Tritium — Radioaktiv färg som används till urtavla visare och siffror på klockor. Två "T" kring tillverkningslandet visar att klockan har maximal mängd med tritium i sig. Det betyder att du inte skall slicka på urtavlan om du händelsevis öppnar den för lagning.

 

Produkter
Övrigt